trikorfonews.gr

www.trikorfonews.gr Τα νέα της Ναυπακτίας

  • RSS Nafpaktia news

    • Η ιατροδικαστική έκθεση έριξε φως στον τραγικό θάνατο του ζευγαριού που έπεσε από γκρεμό βγάζοντας σέλφι Ιανουαρίου 19, 2019
      Η ιατροδικαστική έκθεση έριξε φως στον τραγικό θάνατο του ζευγαριού που έπεσε από γκρεμό βγάζοντας σέλφι Το ζευγάρι Ινδών που έπεσε από μεγάλο υψόμετρο σε Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια βγάζοντας σέλφι πριν από λίγους μήνες, αποδείχθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η τοξικολογική εξέταση δεν διευκρινίζει την ποσότητα του αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα τους, […]
    • Το απόλυτο κόλπο για να καθαρίζετε κρεμμύδια χωρίς κλάμα Ιανουαρίου 19, 2019
      Το απόλυτο κόλπο για να καθαρίζετε κρεμμύδια χωρίς κλάμα Μπορεί να μην το έχετε ακούσει ξανά αλλά έχουμε να σας μεταφέρουμε ένα δοκιμασμένο και πολύ πετυχημένο κόλπο που θα σας βοηθήσει να μην κλαίτε όση ώρα καθαρίζετε κρεμμύδια. Είναι φορές που ένα κρεμμύδι δεν αρκεί. Χρειάζεται να κόψετε 4-5 κρεμμύδια με αποτέλεσμα το δάκρυ να […] The post Το απόλυτο κόλπο […]
    • Το Ποτάμι «διαλύεται» – Αποχωρούν Αμυράς-Ψαριανός Ιανουαρίου 19, 2019
      Το Ποτάμι «διαλύεται» – Αποχωρούν Αμυράς-Ψαριανός Την αποχώρησή τους από το Ποτάμι προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Με μία ανάρτηση στο facebook του κ. Ψαριανού, την οποία υπογράφουν και οι δύο βουλευτές του Ποταμιού, αναφέρουν πως «Δηλωνουμε και εκφραζουμε την απολυτη διαφωνια μας με την περιεργη, επαμφοτεριζουσ […]
    • «Έφυγε» ο γνωστός κλαρινίστας Δημήτριος Καρακώστας από την Ορεινή Ναυπακτία Ιανουαρίου 19, 2019
      Έφυγε ο κλαρινίστας Δημήτριος Καρακώστας. Γεννήθηκε το 1923 στη Μανδρινή Ναυπακτίας. Αργότερα κατέβηκε στο Μεσολόγγι όπου ζούσε μέχρι τώρα. Μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Χαράλαμπο Μαργέλη. Συνεργάστηκε με όλους τους παλιούς μουσικούς της εποχής σε όλα τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και Ορεινής Ναυπακτίας, ίσως ο πιο παλιός κλαρινιστας της εποχής του . Χα […]
    • ΕΛ.ΤΑ.: Κλείνουν 215 καταστήματα – Απολύονται 2.000 εργαζόμενοι Ιανουαρίου 19, 2019
      Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου Σε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους αλλά και στο εργασιακό δυναμικό τους ετοιμάζονται να προβούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ακολουθώντας το πλάνο που προτείνει η Pricewaterhousecoopers. Η νέα διοίκηση καλείται να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ μέσα στην επόμενη […]
    • Νίκη τετράδας για τον Ατρόμητο Γέφυρα.Φωτο-ρεπορτάζ Ιανουαρίου 19, 2019
      Σε λίγη ώρα οι καλύτερες φάσεις του αγώνα Σε μια νίκη ¨χρυσάφι» προχώρησε η ομάδα του Γιάννη Πανουργιά απέναντι στον Τρίκαρδο Κατοχής . Οι γηπεδούχοι είχαν εξαιρετική παρουσία στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής και με την έναρξη του αγώνα πίεζαν συνεχώς την ομάδα της Κατοχής η οποία διαμαρτύρεται για να δύο πέναλτι που καταλόγισε ο […] The post Νίκη τετράδας γ […]
    • “Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο”! Το βίντεο των διοργανωτών Ιανουαρίου 19, 2019
      18 επιχειρήματα που καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία στο συλλαλητήριο εκθέτουν σε βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο οι διοργανωτές. Με βασικό μήνυμα πως “τίποτα δεν έχει τελειώσει” οι διοργανωτές εξηγούν στο βίντεο γιατί πρέπει κάποιος να κατέβει στο συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2018 στο Σύνταγμα. «Τι με ρωτάς; Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο;» […]
    • Αποτελέσματα και Βαθμολογία 18ης Αγωνιστικής Α΄ Κατηγορίας 2018-2019 Ιανουαρίου 19, 2019
      ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ The post Αποτελέσματα και Βαθμολογία 18ης Αγωνιστικής Α΄ Κατηγορίας 2018-2019 appeared first on Nafpaktia News.
    • Νέες συγκρούσεις αστυνομικών με τα «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι Ιανουαρίου 19, 2019
      Νέες συγκρούσεις αστυνομικών με τα «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» με τη συμμετοχή περίπου 7.000 ανθρώπων, στο δέκατο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια τω […]
    • Πέπλο μυστηρίου γύρω από την υπόθεση θανάτου του αγρότη από τη Βέργη Σερρών Ιανουαρίου 19, 2019
      Πέπλο μυστηρίου γύρω από την υπόθεση θανάτου του αγρότη από τη Βέργη Σερρών Για την οικογένεια του άτυχου αγρότη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο δάσος Φλαμπουρίου έξω από τη Βέργη Σερρών, παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ερωτήματα, γύρω από τις συνθήκες θανάτου του. Τρεις μέρες μετά την κηδεία του Θανάση Πολυχρονιάδη, ο νομικός εκπρόσωπος των συγγενών του Στέργιος […]
  • Επικοινωνήστε μαζί μας

    trikorfonews@gmail.com
  • wordpress visitors
  • Συνδεδεμενοι τωρα

  • Το προφίλ μας στο facebook

  • Το προφίλ μας στο twitter

  • Φωτογραφίες από τον Άη Νικόλα στην Βαράσοβα στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας…

  • Ο καιρός όλου του χρόνου με τα Μερομήνια!

  • Εγγραφή

Ελαιόλαδο:Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αξία του

Posted by trikorfonews στο Ιουλίου 25, 2010


Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πρότυπο μοντέλο σίτισης παγκοσμίως. Η υιοθέτηση αυτού του τύπου Διατροφής έχει να κάνει με μεγάλη σειρά ερευνών που σχετίζουν τη Μεσογειακή Δίαιτα με πρόληψη κατά διαφόρων παθήσεων και μακροζωία. Πυρήνας της Δίαιτας αυτής αποτελεί το ελαιόλαδο και φυσικά η ελιά όπου ερευνήθηκε και εξακολουθεί να ερευνάται επισταμένως όσον αφορά τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του ανθρώπου. Έτσι είναι γνωστό ότι η περιεκτικότητα της σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά την καθιστούν τροφή υψηλότατης θρεπτικής αξίας.
Παράλληλα έχει βρεθεί ότι οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου (οσμή, γεύση, χρώμα) σχετίζονται με την παρουσία περισσότερων από 30 φαινολικών ενώσεων, προεξάρχοντος της ελευρωπαίνης, της υδροξυτυρουσόλης και της τυρουσόλης. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιβακτηριδιακή δράση, ανάγοντας το ελαιόλαδο σε κάτι παραπάνω από ένα απλό τρόφιμο. Έτσι κανείς σήμερα δεν αμφιβάλλει ότι η σύσταση για κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου είναι μια σύσταση με κατεύθυνση την προαγωγή της υγείας μας. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και έρχεται να ισχυροποιήσει την αξία του ελαιολάδου είναι η συσχέτισή του με τη διαδικασία της πέψης. Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry (2004) και πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ιταλών ερευνητών, έδειξε ότι μία ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο (ελευρωπαίνη) φαίνεται να αυξάνει την κινητικότητα ενός ενζύμου (πεπσίνη) που ευθύνεται για την πέψη της πρωτείνης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; H πρωτεΐνη της φέτας στην παραδοσιακή μας χωριάτικη σαλάτα φαίνεται να μεταβολίζεται καλύτερα με την παρουσία του ελαιολάδου ή γενικότερα προσθήκη ελαιολάδου σε σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο και άλλες πρωτεϊνούχες πηγές φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη.Όμως και στη μαγειρική παρασκευή το ελαιόλαδο αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Είναι γνωστό ότι αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες από ότι τα σπορέλαια και συνεπώς θα πρέπει να προτιμάται και στο μαγείρεμα.Είναι καιρός πια ως λαός να δείξουμε και τη διατροφική μας ανωτερότητα, υιοθετώντας τη μεσογειακή μας δίαιτα ως κομμάτι του εαυτού μας και ταυτόχρονα απομακρύνοντας τα δυτικά πρότυπα διατροφής.

Ελαιόλαδο ή σπορέλαια: Αλήθειες και μύθοι

Γράφει: Φαρατζιάν Πωλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή. Ο λόγος είναι απλός: η διατροφή μας αφορά όλους! Στις μέρες μας οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, αλλά και από το διαδίκτυο. Η αναπαραγωγή των πληροφοριών αυτών είναι πολλές φορές λανθασμένη καθώς διάφοροι ‘μη-ειδικοί’, προσθέτουν λίγη από τη δική τους ‘γνώση και σοφία’ για ένα θέμα, το οποίο συζητείται έπειτα κατά κόρον από το ευρύ κοινό.

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως το ‘υγρό χρυσάφι της φύσης’. Πράγματι οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και τη σημασία του για την επίτευξη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας και  το κύριο έλαιο που καταναλώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η καρδιοπροστατευτική, αλλά όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες και αντικαρκινική δράση του, οφείλονται στη σύστασή του. Το ελαιόλαδο είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων και αυξάνουν την τάση δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Αντίθετα, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προάγουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας την ‘κακή’ (LDL) χοληστερόλη. Το διατροφικό προφίλ του ελαιολάδου συμπληρώνεται και από μια σειρά αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνη Ε) και βιοενεργών συστατικών (καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) που συμπληρώνουν το αντιοξειδωτικό κοκτέιλ. Η υψηλή θρεπτική του αξία προσδίδει στο ελαιόλαδο αντιγηραντικές ιδιότητες και σχετίζεται με τη μακροζωία.

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα έλαια (σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο). Αυτός ο μύθος, πιθανότητα έχει προκύψει εξαιτίας της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων, λόγω του δυνατότερου αρώματος και της εντονότερης γεύσης του ελαιολάδου ή λόγω της έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των σπορέλαιων ως ‘ελαφριά λάδια’. Στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει είναι ότι όλα τα έλαια έχουν την ίδια θερμιδική αξία. Όλα τα έλαια δίνουν 9 θερμίδες ανα γραμμάριο. Επομένως, δεν γλιτώνουμε θερμίδες εάν επιλέξουμε κάποιο σπορέλαιο για τη μαγειρική μας.

Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός φρουτοχυμός και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ‘τέλεια τροφή’ γιατί ικανοποιεί πολλές ανάγκες μαζί. Μπορεί να κρατήσει τον καταναλωτή γερό, ικανό και γόνιμο όσο φτωχό και να είναι το συνολικό του διαιτολόγιο.

Το ελαιόλαδο θεωρείται το πιο ωφέλιμο από τα φυτικά έλαια. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, C, B, D και Ε. Στον Ιπποκράτειο κώδικα συναντάμε πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις. Παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του νου και του σκελετού των παιδιών που τα μεγαλώνει χωρίς να τα παχαίνει. Είναι το μόνο λιπαρό που έχει την ίδια αναλογία λιπαρών με το μητρίκο γάλα.

Είναι πολύ θρεπτικό, πέπτεται και αφομιώνεται από τον οργανισμό πολύ εύκολα. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να ρυθμίσει την καρδιακή λειτουργία (λιγότερα εμφράγματα), προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση, διάφορες μορφές καρκίνου, έλκη, βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών και παθήσεις του δέρματος, ρυθμίζει την χοληστερόλη στο αίμα, είναι συντηρητικό οράσεως και δρα ενάντια στην γήρανση. Προσφέρει ηρεμία, γονιμότητα, ευπεψία και καλή ποιότητα ζωής. Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ‘πηγή ζωής’

«ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΑΓΑΘΟΝ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑΝ Ο ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ»

Σ Ο Λ Ω Ν

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s