trikorfonews.gr

www.trikorfonews.gr Τα νέα της Ναυπακτίας

Ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης στο Trikorfonews…

Posted by trikorfonews στο Ιουνίου 26, 2011

Κλείνουμε σήμερα ένα κύκλο θεμάτων που άρχισε πριν λίγες ημέρες με συνεντεύξεις του Θανάση Καλαβρουζιώτη για διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή της Χάλκειας. Σήμερα ο κ. Καλαβρουζιώτης μας παρουσιάζει σε πιο στάδιο βρίσκετε η δημιουργία του γενεαλογικού δέντρου των Καλαβρούζιωταίων και του λαογραφικού μουσείου.

Ερώτηση:

Κύριε Καλαβρουζιωτη

Ετοιμάζετε το γενεαλογικό δένδρο του χωριού της Καλαβρουζας. Πείτε μας σε ποιο σημείο βρίσκεστε ;  Τι σας λείπει για να ολοκληρώσετε την έρευνα και την έκδοση και πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας όποιοι έχουν στοιχεία;

 Απάντηση:

Βρίσκομαι στο τέλος μιας μακρόχρονης και επίπονης αλλά και συνάμα πολυέξοδης προσπάθειας. Αυτό  που μου  λείπει είναι ο ελεύθερος χρόνος κατά βάση, αλλά θα το πολεμήσω .

Δεν είναι ακριβώς το γενεαλογικό δέντρο του χωριού της Καλαβρουζας , αλλά του γένους των ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΑΙΩΝ.

Επίσης έχω ψάξει την καταγωγή και την σημασία όλων των επωνύμων της Καλαβρουζας , αλλά και των υπολοίπων χωριών ως ένα βαθμό.

Αυτή την στιγμή έχω σχεδόν ολοκληρώσει την καταγραφή όλων όσων γεννήθηκαν από το 1770 έως και σήμερα και φέρουν το επώνυμο ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ, όπου κι αν κατοικούν. Έχω καταγράψει πολλά και σημαντικά στοιχεία τους εκτός της ημερομηνίας γέννησης η θανάτου.

Υπάρχει σπάνιο αρχειακό  υλικό , καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό , ακόμη και προσώπων που γεννήθηκαν γύρω στο 1850.

Όμως , και το λέω με λύπη , δυστυχώς δεν έχω βρει την ανάλογη ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις που έχω απευθύνει για την συλλογή στοιχείων. Κάποιοι δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη και ανάλογη σημασία , κάποιοι άλλοι αδιαφορούν, κάποιοι ίσως δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε , να μάθουμε , να διατηρήσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία μας.

Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους.

Όσοι έχετε παλιές φωτογραφίες ,έγγραφα , συμβόλαια, στοιχεία , επικοινωνήστε μαζί μου η με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρουζας .

Φέρτε μας το υλικό να το επεξεργαστούμε και θα σας το επιστρέψουμε πολύ γρήγορα .

Θέλω να πω σε όλους , ότι αν γνωρίσουν , αν δουν το υπάρχον υλικό θα συγκινηθούν, θα ενδιαφερθούν πραγματικά, θα εκτιμήσουν την προσπάθεια.

Ας το κάνουν.

    Όλο αυτό το υλικό ελπίζω ότι θα εκτεθεί κάποια στιγμή στο υπό ίδρυση ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο Αλμπανι, εκεί που  ο Σύλλογος έχει επενδύσει τα όνειρα του και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα , μετά και την βοήθεια κάποιων σημαντικών μελών του,  θα το έχουμε σε πλήρη λειτουργία.

Ελπίζω δε ότι μόλις βρω και τον ανάλογο χρόνο, που είναι ελάχιστος λογω επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα εκδώσω το εν λογω υλικό ώστε να είναι σε όλους προσβασιμο.

Είναι μια προσπάθεια που τουλάχιστον εμένα με γεμίζει ψυχικά και ας έχω υποστεί όποια οικονομική θυσία να επεξεργαστώ και να συλλέξω όλο αυτό το υλικό. Ένα υλικό που δεν επικεντρώνεται μόνο σε αναφορά ονομάτων και χρονολογιών αλλά επεκτείνετε σε ιστορικές αναδρομές, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, video , διηγήσεις παππούδων , επιστολές, δημόσια έγγραφα, συμβόλαια, προικώα σύμφωνα, χάρτες, τοπωνύμια και αρχεία που μου άφησε παρακαταθήκη ο παππούς μου.

Επίσης σπάνιο υλικό από την ιστορία της Κοινότητας Κλαβρουζας.

Όλοι λοιπόν , όσοι έχουν στοιχεία ας επικοινωνήσουν μαζί μου  η μέσω FACEBOOK η στο τηλέφωνο 6947-945473 η στο e-mail: Kalavrouziotis1961@yahoo.gr  η με τον Πρόεδρο του Συλλόγου στο τηλέφωνο 26340-32214 και να είναι σίγουροι ότι η προσφορά τους θα είναι σημαντική και θα μας δώσει κουράγιο.

Επίσης καλώ όλους τους Δημότες Ναυπακτίας να ενισχύσουν με κάθε τρόπο ( οικονομική εισφορά η υλικό) τον Σύλλογο Καλαβρουζας και κατ επέκταση την ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης  του  Λαογραφικού Μουσείου διότι τα οικονομικά του Συλλόγου είναι πενιχρά.

Σας ευχαριστώ τέλος για το βήμα που μου δίνετε , και την βοήθεια που προσφέρετε.

Advertisements

7 Σχόλια to “Ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης στο Trikorfonews…”

 1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ said

  Το περιεχόμενο ενός λαογραφικού μουσείου αποτελείται από αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γενννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι ατομικό στη βάση του, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζεται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του. Οι τρόποι κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά οι πρώτες ύλες, η τεχνογνωσία, η χρηστικότητα, μαρτυρούν για τους διαθέσιμους πόρους της εποχής του, ενώ η διακόσμησή του είναι δυνατόν να μας ανοίγει ένα παράθυρο στις μαγικο-θρησκευτικές, ανθρωπολογικές ή κοσμολογικές πεποιθήσεις των ανθρώπων που τα παρήγαγαν. Από αυτή την άποψη θεωρούμενα τα λαογραφικά μουσεία, οι λαογράφοι και η λαογραφία είναι μια αδιάσπαστη ενότητα έρευνας, ταξινόμησης, ανάδειξης της ταυτότητας του λαϊκού πολιτισμού. Γενικότερα το λαογραφικό μουσείο ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή και τεκμηρίωση αντικειμένων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον λαϊκό πολιτισμό μιας περιοχής ή μιας κοινωνικής ομάδας π.χ. μεταναστών, τσιγγάνων, προσφύγων κ.λ.π. Το υλικό της συλλογής μπορεί να αποτελείται από κινητά αντικείμενα ή εξοπλισμό εργαστηρίων ακόμη και κτίρια με τον εξοπλισμό τους. Μπορεί να πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό ή ταινίες, βίντεο ή άλλο υλικό που συμπληρώνει το θέμα του μουσείου. Στο πλαίσιο λειτουργίας ενός λαογραφικού μουσείου μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια.
  Μπραβο στον Πολιτιστικο Συλλογο Καλαβρουζας , μα πανω απ ολα μπραβο στον Κο ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ ΘΑΝΑΣΗ με τους οριζοντες που μας ανοιγει.

 2. ΑΝΩΝΥΜΟΣ said

  ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΡΑΚΙ, ΑΠΟ ΠΑΘΟΣ, ΑΠΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΡΕΛΑ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
  ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΚΟΝΟΜΑ.
  ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ .
  ΗΔΗ ΕΓΩ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑ ΑΜΕΣΑ.ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Η ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ.

 3. Νίκος said

  Παρακολούθησα όλο τον κύκλο των θεμάτων του Θανάση πολύ ωραία ήταν όλα καλό είναι να βοηθήσουν όλοι την προσπάθεια του

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ said

  Αξιζουν πολλα συγχαρητηρια στον Θαναση Καλαβρουζιωτη. Αλλωστε απο παλια μας εχει δωσει δειγματα πναυματικοτητας και πολιτισμου με την εκδοση δυο βιβλιων ¨<>.Η καταγραφη του γενεαλογικου δενδρου οπως αναφερει και στο αρθρο του θα ειναι φανταζομαι το επομενο βημα.Οτι μας αφηνουν καποιοι ειναι σημαντικο και αξιο.Απ οτι γνωριζω αυτες οι προσπαθειες ειναι κοστοβορες και χρονοβορες.Ολοι πρεπει να βοηθησουμε την προσπαθεια του και να συνδραμουμε.Ενας πνευματικος πλουτος που υπαρχει και αξιοποιειται απο ανθρωπους σαν τον Καλαβρουζιωτη Θαναση αξιζει της προσοχης ολων.Η αχτιδα πολιτισμου που φυτρωσε στην Χαλκεια ας βρει μιμητες.

 5. ΗΛΙΑΣ Δ. said

  1) Ένα ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Καλαβρουζιώτη που ασχολείται με τέτοια θέματα και προσπαθεί για το καλό της Χάλκειας.
  2) Ένα ΜΠΡΑΒΟ και στο TrikorfoNews που αναδεικνύει αυτά τα θέματα και ευαισθητοποιεί και εμάς τους υπόλοιπους.

 6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑ. said

  Η συλλογη και η αρχειακη φυλαξη, οποιουδηποτε στοιχειου αφορα την ιστορια μας , τις παραδοσεις μας, τα ηθη , τα εθιμα, και τα αρχεια μας, ειναι οτι πιο σημαντικο ως παρακαταθηκη.
  Τοποι χωρις ιστορια δεν εχουν μελλον.
  Η αξιολογηση του σχετικου υλικου, η φωτογραφηση, η απαογραφη και η κωδικοποιηση απαιτει μερακι,παθος , αγαπη ,ζηλο, θυσιες και φενεται οτι απο αυτα ο Θανασης ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ.
  Η καταγραφη ολων αυτων, η αξιοποιηση τους, η ενταξη προσθετων στοιχειων τεκμηριωσης οπως φωτογραφιες,σχεδια,χαρτογραφησεις,βιβλιογραφικα και αλλα θετει τα θεμελια για την ευρυτερη εκδοτικη δραστηριοτητα.
  Αξιος συγχαρητηριων λοιπον και επαινων ο Κος ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ για την τεραστια προσπαθεια που καταβαλλει.

 7. ΜΠΑΜΠΗΣ Χ said

  Η προσωπική εργασία και δημιουργική προσφορά ανθρώπων σε θέματα πολιτισμού και προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας, είτε είναι ενταγμένοι σε οργανωμένα σχήματα είτε μόνοι τους, είναι αναντικατάστατη και πολύτιμη. Ειδικά σε περιοχές που οι δράσεις των αρμόδιων φορέων είναι σχεδόν υποτονικές εως ανυπαρκτες.
  Η τάση του καιρού μας, η στροφή στις ρίζες της προγονικής κληρονομιάς και στην προστασία της, δεν είναι δείγμα ούτε ρομαντισμού ούτε ευκαιρία για φιλανθρωπία για κάτι που χάνεται. Αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπου να αναπτυχθεί σε ένα ευνοϊκό κλίμα παράδοσης, χωρίς το οποίο τίποτα το σημαντικό δεν μπορεί να δημιουργήσει. Το παρόν και το μέλλον για κανέναν δεν μπορούν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη έννοια χωρίς το παρελθόν.
  Μπραβο στον Θαναση και στην προσπαθεια του.Αξιζει να βρει μιμητες και συμπαραστατες.Στηριξτε τον ολοι στην Χαλκεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s